TOPlist
Myslím, že mé filmy jsou deprimující
z rozhovoru Ingmara Bergmana pro švédskou televizi

Ve čtvrtek 8. dubna 2004 odvysílala švédská státní televize (STV) hodinový rozhovor s Ingmarem Bergmanem, o němž vzápětí informovaly četné zahraniční internetové časopisy. Následující výběr z Bergmanových výroků jsem tedy nepřevzal přímo z televizního vysílání, ale pochází z přibližně desítky internetových článků, které k tomuto záznamu bezprostředně vyšly a hojně Bergmanovy výroky citovaly.

Slavný režisér se v raritním interview vyznával nejen ze svého vztahu k filmu, ale komentoval i řadu osobních až intimních momentů, vztahujících se k jeho práci i životu. Bergman hovořil i o svých démonech, kteří vždy ovlivňovali nejvíce jeho práci, několikrát se vrátil k již mnohokrát zmíněnému vztahu k otci, k víře a vůbec k dětství. Přiznal se ze svého strachu ze smrti, jehož důsledkem je mj. i Sedmá pečeť. Mimochodem slavný motiv partie šachů se Smrtí v tomto filmu není Bergmanovým autorským nápadem. Jak se Mistr přiznal, podobné vyobrazení nalezl na jedné středověké malbě na stěně kostela.

Rozhovor byl natočen v Bergmanově domě na ostrově Faro, kde nyní žije úplně sám. Jeho denní rozvrh je poměrně jednoduchý: po snídani a ranní vycházce asi tři hodiny psaní, oběd, odpoledne je obvykle věnované čtení, případně sledování filmů. - Démoni nemají rádi čerstvý vzduch - preferují spíš vaše setrvávání v posteli se strachem a obavami... Pro tak chaotickou osobu jako já je absolutní nezbytností dodržovat svá denní pravidla a rutinu.

Oscarem třikrát oceněný režisér se rovněž přiznal, že díky všem filmovým cenám a oslavě jeho díla pociťoval i v nejbližším okolí nedostatek poctivé kritiky. - Nebyl tam nikdo s kým bych mohl diskutovat o svých filmech. Dokonce když byl film dokončen, nikdy jsem nezaznamenal jediný upřímný názor. Obvykle jen mlčení.

Asi jedinou humornou vzpomínkou je vyprávění o udělování řádu Čestné legie v roce 1985. Po slavnosti v Elysejském paláci na Bergmana a doprovod čekala limuzína se čtyřmi policisty na motocyklech. Bergmana celá ta paráda natolik pobavila, že se při jízdě pařížskými bulváry začal tak nahlas smát, že se k údivu ostatních úplně svalil na podlahu ohromného automobilu. - Byl to asi jediný okamžik, kdy jsem zakusil svou slávu, přiznal pobavený režisér. - Ovšem můj pád na podlahu byl způsoben hlavně tím, že jsem byl opilý...

K vlastním filmům zaujímá rezervovaný přístup - Nikdy se na své filmy po dokončení nedívám. Většinou jsem z nich strašně nervózní, připravený se rozkřičet a mám z nich mizernou náladu. Myslím, že jsou hrozné. Přesto přiznává, že jeho asi nejoblíbenějšími filmy jsou Persona (1966) a Šepoty a výkřiky (1972). - Tam se mi myslím podařilo dojít k jádru věci a také k sobě samému.

[Na Nostalghia.cz publikováno: 11. dubna 2004]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]