TOPlist
Fanny a Alexander - důstojné české DVD

Po zmatcích s vydáním Bergmanova filmu Sedmá pečeť na DVD (viz srovnání recenze první verze a recenze "remasterované" verze) uvedla společnost Levné knihy na pulty svých prodejen druhý bergmanovský disk ze tří ohlášených (následovat by měly ještě Lesní jahody), přinášející film Fanny a Alexander, který podle Mistrových slov shrnuje veškerý jeho umělecký a tvůrčí názor, vrcholné dílo ověnčené cenami, včetně čtyř Oscarů (dvě další nominace nepočítaje) za nejlepší neanglicky mluvený film, kameru, kostýmy a výpravu. Bergmanova tříhodinová freska z roku 1982, přibližující život jedné měšťanské rodiny z počátku 20. století s celou řadou drobných i větších osudů i tragédií, patří ke klenotům světové kinematografie. Tvůrce své dílo zpracoval nejen ve verzi pro kina (přítomné na tomto DVD), ale i v podobě několikadílné televizní série, která je skoro dvojnásobně dlouhá (312 min.) a na DVD vyšla jak v Regionu 2 (např. Artificial Eye), tak v prestižní zaoceánské řadě Criterion Collection.


Počáteční obavy o osud a kvalitu českého DVD s filmem Fanny a Alexander (po předchozí zkušenosti se Sedmou pečetí) vzaly za své brzy po založení disku do přehrávače. Přepis je myslím ve velmi uspokojivé kvalitě, při níž je divákovi předestřen film jak v originálním formátu 1.66:1, tak v krásně projasněném a barevně vyváženém přepisu bez výraznějších kazů a vad. Originální švédský zvuk ve dvoukanálovém mono (DD 2.0) lze rovněž považovat za velmi dobrý, zapnout si k němu lze české titulky ve slabě žluté barvě, psané v možná poněkud úzkém znakovém fontu, což ale podotýkám jen jako opravdu subjektivní dojem.

Film je na disku členěn do 39 kapitol, v menu (graficky obdobné jako předchozí Sedmá pečeť) lze dále zapnout/vypnout titulky a spustit si upoutávku na disk se Sedmou pečetí (ta je zajímavá tím, že je vyrobena vydavatelem disku, nejde tedy o klasický trailer). Na obalu zmíněná fotogalerie ale na disku není, stejně jako jsem nenašel v některých internetových diskusních fórech zmíněný bonusový rozhovor (který ovšem neuvádí ani vydavatel na obalu disku).

Prakticky zjišťuji, že o DVD Fanny a Alexander není co víc psát - dobře udělaný disk rozhodně přivítají všichni filmoví fanoušci, subjektivně mohu říci, že Levné knihy po předchozí Sedmé pečeti učinily tímto vydáním mnoho k tomu, aby si napravily reputaci. Podobu a provedení českého DVD Fanny a Alexander lze z mého pohledu ohodnotit jedině dobře. Jak je vidět, ke spokojenosti stačí opravdu málo: disk, který sice nepřináší žádné bonusové materiály, ale "pouze" dobrý přepis filmu, lokalizovaný do češtiny. Kéž by nám "napršelo" víc takových edičních počinů. Jen houšť a větší kapky...
[Publikováno: 25. dubna 2005]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]