TOPlist
Recenze DVD: Lesní jahody a Mlčení

Jako téměř neuvěřitelnou se mi stále jeví skutečnost, že ve čtvrtek 2. června 2005 byly v prodejnách společnosti Levné knihy uvedeny na český trh dvě zbrusu nová DVD s Bergmanovými filmy Lesní jahody a Mlčení, které tento vydavatel vydal v rámci své kolekce filmů Ingmara Bergmana, zahájené v loňském roce Sedmou pečetí (viz recenze) a na začátku tohoto roku obohacenou o DVD se snímkem Fanny a Alexander. Oba nejnovější disky tedy rozšiřují Bergmanovu filmotéku na česky lokalizovaných DVD na ještě před rokem neuvěřitelné 4 tituly a to se na český trh časem mají ještě dostat disky s filmy Scény z manželského života, Šepoty a výkřiky a Podzimní sonáta. Bergman je tak již nyní nejvydávanějším "andělem" z kmenových tvůrců Nostalghia.cz.


Lesní jahody, natočené v roce 1957, přinesly svému tvůrci řadu vavřínů včetně oscarové nominace a řadí se mezi klasická Bergmanova díla, v nichž jejich tvůrce dokázal umně kombinovat psychologickou charakteristiku postav s filozofickým podtextem celého příběhu. Příběh starého profesora, který bilancuje svůj život a dojde k trpkému poznání, Bergman zpracoval s vysoce oceňovanou filmařskou virtuozitou, které napomohl i herecký výkon Victora Sjöströma, herce a režiséra, klasika švédského němého filmu, jenž sehrál v Lesních jahodách titulní roli profesora Borga (mimochodem se jedná o jeho poslední filmové angažmá).

Společnost Levné knihy vydala disk s Lesními jahodami v provedení, které lze označit za standardní: s obrazovým formátem žádné problémy neměla (původní fullscreen 1.33:1), zvuk v DD 2.0. Kvalita obrazu je dobrá, světelné kontrasty jsou myslím tak akorát, občas se mi zdá, že by filmu slušel větší bitrate, to by ale asi nesměl být na jednovrstvém disku. Míra obrazových vad (dropouty) je minimální. České titulky vycházejí z těch televizních z roku 1992 a jsou v bílé barvě. Poprvé použitou "specialitou" je v této bergmanovské sérii zařazení slovenských titulků. Z dalších voleb v menu disku pak zbývá zmínit už jen "trailery" na všechny Bergmanovy filmy, které se na DVD v kolekci společnosti Levné knihy objeví. Kromě filmu Fanny a Alexander se ale vlastně nejedná o klasické trailery, protože postrádají jakýkoliv titulek a jde jen o sestřih záběrů na stěžejní hudbu z filmu.

Mlčení vzniklo v roce 1963 a v Bergmanově filmografii rovněž patří mezi jeho nejslavnější díla. V jeho filmografii má Mlčení výraznou pozici nejen pro svůj nadčasový obsah (film patří mezi nejsymboličtější díla, jaká kdy Bergman natočil), ale i díky lehce skandálním osudům, kdy v řadě zemí film vzbuzoval rozporuplné reakce (Wim Wenders dokonce vzpomíná, jak za jeho studentských let bylo Mlčení zakazováno). Nemohu nezmínit jeden detail, ve své podstatě zanedbatelný, ale pro "kultovnost filmu" i další Bergmanovy tvorby symptomatický: právě z tohoto kultovního filmu 60. let také pochází jeden z nejklasičtějších bergmanovských vizuálních motivů, který se stal doslova ikonou jeho tvorby, slavný dvojportrét Ingrid Thulinové a Gunnel Lindblomové, tolikrát citovaný v dílech jiných režisérů.

Technické provedení Mlčení na DVD je prakticky identické jako u Lesních jahod, a to včetně titulkové a bonusové výbavy. Oba disky mají shodnou i grafiku obalu, která se ale na titulní straně poněkud liší od obou již vydaných disků se Sedmou pečetí a Fanny a Alexander. To je ale detail, který málokoho výrazněji rozladí. Skutečnost, že Ingmar Bergman bude mít (vlastně už má) u nás svou kolekci DVD, je natolik úžasná, že ji nedokáže zakalit ani absence bonusových materiálů a tlustých bookletů.

[Publikováno: 7. června 2005]


Ze zkušeností čtenářů (e-mailové ohlasy):

[10. 7. 2005]
ŠH: Jak už jsem psal oba disky mi v LK vyměnili i přesto že jejich zkouška (na PC) byla v pořádku. Nová DVD se mi škubala stejně jako předchozí. Odvezl jsem tedy svůj DVD (JVC xv-s300) do opravny. Nejprve jsem obdržel zprávu: "závada nezjištěna, možno k vyzvednutí". Po mé vyděšené tel. intervenci jsem umluvil technika: "já se na to teda ještě podívám". Podíval se na to, a výsledek: "preventivně vyměněna optika, stav na přiložených DVD se nezlepšil, pravděpodobně se jedná o vadná DVD, nebo přístroj tento formát nepodporuje, v další reklamaci ohledně téhož se obracejte přímo na f. JVC". Dnes jsem si přečetl na fóru Zóny, že podobný problém mají i jiní lidé.... Samozřejmě mě také děsí, že by se podobná situace měla opakovat i na dalších DVD LK.

[22. 6. 2005]
ŠH: DVD mi v LK vyměnili i přesto, že byla bez problémů. Vedoucí byla příjemná a ochotná. Bohužel i tyto dva další exempláře se mi sekají, takže vezu dnes svůj DVD do opravny. Zkoušel jsem je na jiném přehrávači a hrála bez problémů, takže problém je evidentně u mě.

[13. 6. 2005]
ŠH: Koupil jsem oba disky v LK Ústí n/L a oba dva jsem dnes reklamoval. Na obou discích docházelo na jakémkoli místě (reklamy, menu, film, upoutávky) k cca 1/4 až 1/3 sec přeskakování a zadrhávání... Podotýkám, že předchozí tituly - Sedmá P. + Fanny jsou u mě naprosto v pořádku. Vlastním 1/2 roku starý DVD JVC.

[13. 6. 2005]
MK: U Mlčení mi trvá neskutečně dlouho (asi 1 minutu) načtení disku v přehrávači. Dělá to i na jiných přehrávačích...

top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]