TOPlist
Recenze DVD: Pramen panny

K filmu samotnému jsem se již před více než rokem více rozepsal v recenzi britského vydání společnosti Tartan a tak se zde již nebudu opakovat a vrhnu se rovnou na popis českého disku, který v dubnu 2006 uvedla na pulty svých prodejen společnost Levné knihy.

Co se týká specifikace disku, je vytvořen skoro jako "podle kopíráku" s posledními disky Bergmanovy série - holý film v původním švédském znění s českými (a slovenskými) titulky, české menu nabízející volbu kapitol a tři upoutávky na jiné disky s filmy Ingmara Bergmana. Standardní grafika obalu přebírá švédskou předlohu, kterou pouze počeštila, na rubu přebalu je pod průhledným plastem krabičky k přečtení text Aleny Prokopové o filmu.

Přepis obrazu v původním formátu 1.33:1 je na dobré úrovni, tak jako tomu ostatně je u několika posledních disků této série již pravidlem. Protože se ale nabízí možnost srovnání s britským vydáním (obojí bylo zhotoveno ze stejných podkladů - digibeta od SFI), zhotovil jsem několik zkušebních screenshotů z obou disků (k dispozici v samostatné galerii). Z porovnání vysvítá, že britský disk je jen nepatrně kontrastnější a má obvykle ostřejší obraz. Český disk nabízí obraz měkčí, ve scénách nasvícených rozptýlenějším světlem poněkud lehce zašedlý. Pokud ale tyto skutečnosti nevidíte vedle sebe, tak si jich ani nevšimnete a obraz českého vydání vás nebude nijak mrzet. To, že český i britský disk byly zhotoveny ze stejného podkladu, dosvědčuje mj. i paralelní výskyt několika málo poškození obrazu na identických místech obou disků. Jinak je ale obraz čistý, bez škrábanců, s minimem dropoutů (platí pro český i britský disk).

Ani ke zvukové stopě v normě DD 2.0 nelze nic namítat. České a slovenské titulky jsou opět zhotoveny z poněkud tučnějšího fontu písma. Zvláštní je, že při hraní na počítači někdy volbou z menu nejdou zapnout (menu sice potvrdí volbu, ale titulky se neobjeví), po několikerém vysunutí (a zasunutí) disku do mechaniky se ale rozběhnou. Při přehrávání disku jsem měl ve všech přístrojích blokovanou také možnost vypnout/zapnout titulky během přehrávání. Jak jsem se informoval u výrobce, jedná se o záměr, který údajně vychází z trendu filmových distributorů a který má "zabránit tomu, aby se nakupovalo ve velkém u nás a vyváželo do zahraničí aniž by to koncový zákazník poznal". Ovšem co si o takovém "trendu" myslí zdejší domácí uživatel je myslím nabíledni...

Na českém disku je film členěn do 18 tracků (britský jich má 16), o "bonusech" jsem se zmínil v úvodu. Tolik popis disku.

Pramen panny je rámci "bergmanovské řady" Levných knih již úctyhodným desátým titulem. Zbývá vydat ohlášené Hadí vejce a Hodinu vlků. Zda-li se touto dvanáctkou Bergmanů vydávání díla tohoto klasika na českých DVD uzavře zatím nevím. Pokud ano, bude to krásný tucet a osobně jsem už nyní zvědavý, zda-li tato unikátní série bude mít u Levných knih (či jiného domácího vydavatele) časem nějakou obdobu ve výběru díla jiného významného tvůrce.

  • obrazové srovnání české a britské edice
  • technické detaily k disku
  • [Publikováno: 14. dubna 2006]
    top



    © 2002-2024 Nostalghia.cz
    © 2002-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]