TOPlist
Scény z manželského života

Sedmý disk z bergmanovské kolekce Levných knih přináší jeden z divácky nejúspěšnějších Bergmanových filmů, "seriálové" drama Scény z manželského života (1972). Původní televizní seriál, natočený v šesti dílech pro švédskou televizi, se dočkal mimořádného ohlasu u švédského publika (údajně ovlivnil i rozvodovou statistiku) a obdobně se mu dařilo i v zahraničí. Spoza oceánu pak následovala nabídka na celovečerní film, který měl vzniknout zkrácením seriálové verze na celovečerní metráž a překopírováním na 35 mm film. Původně se tvůrcům do tohoto kroku nechtělo, ale finanční efekt nakonec vykonal své a tak světlo světa spatřila 155 minut dlouhá celovečerní verze filmu (oproti 294 minut dlouhé verzi seriálové). Právě tato zkrácená celovečerní verze se nachází na DVD, vydaném společností Levné knihy.


DVD obsahuje jen samotný film a několik reklamních upoutávek na další bergmanovské disky. V obrazu zaujme na první pohled značná zrnitost. Ta ale není způsobena vadou disku či přepisu, ale tím, že původní televizní seriál byl natáčen na film o šířce 16 mm (ve formátu 4:3), čímž po překopírování na širší film pro celovečerní verzi došlo ke zvýraznění zrnitosti. Ve svém důsledku ale nakonec z tohoto efektu, jehož se kameraman Sven Nykvist zpočátku obával, vznikla přednost filmu, který působí mnohem autentičtěji a věrohodněji.

Zrnitost má samozřejmě vliv i na ostrost obrazu. Protože film vyšel na DVD i v zahraničí, lze srovnávat. A tady vychází "levnoknihácký" disk ze souboje se ctí. Z porovnání s americkou edicí (Criterion) i švédským diskem se seriálovou verzí (SFI), který přinesl přepis z originálního materiálu, vychází český disk co do ostrosti obrazu asi nejlépe. Nakolik je tento soud subjektivní/objektivní můžete ostatně posoudit sami na níže uvedených ukázkách.



Levné knihy (PAL)
SFI (PAL)
Criterion Collection (NTSC)


Daní za ostrost ale možná bude určitá barevná sytost obrazu na českém disku, která na obou zahraničních vydáních chybí. Tím jsou patrně obě zahraniční edice bližší původnímu "bledějšímu" záměru tvůrců. Rozdíl mezi českou a zbylými dvěma edicemi je nejvíce patrný na pleťových odstínech, které jsou přespříliš zdůrazněné. Sytost barev je ale vyšší i v jiných místech, což je patrné jak u horní, tak zejména u dolní ukázky.



Levné knihy (PAL)
SFI (PAL)
Criterion Collection (NTSC)


Zvuk disku (DD 2.0) je velmi dobrý, dokonce imituje surround a lze z něj mít opravdu radost. Standardně vyvedené jsou české a slovenské titulky (tučnější font). Menu nabízí kromě obvyklých voleb titulků a upoutávek také volbu kapitol (tracků), kterých je celkem dvanáct, což se mi na téměř tříhodinový film zdá opravdu málo a to i přesto, že vlastně každý "televizní" díl filmu má dva tracky.
Vcelku na mne působí disk sympatickým dojmem, přepis má dobrou kvalitu obrazu a velmi dobrý zvuk. Jen drobná zpráva z jednoho diskusního fóra o tom, že se na určitém místě a v určitém přehrávači disk může zaseknout, kazí jinak velmi dobrý dojem.
[Publikováno: 14. září 2005]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]