TOPlist
Šepoty a výkřiky

Dalším, tentokrát již šestým diskem z kolekce Ingmara Bergmana, kterou uvádí na trh společnost Levné knihy, je hutné psychologické drama Šepoty a výkřiky z roku 1972. Je až udivující, z jakého prvotního impulzu dokázal Bergman "uvařit" tak silné drama, jakým Šepoty a výkřiky jsou. Když dokončil své předchozí dílo Dotek (1970), začal práci na dalším filmu slovy, adresovanými kameramanovi Svenu Nykvistovi: "Vidím cestu a nějaké děvče po ní jde k velké budově, která vypadá jako usedlost. Má s sebou malého pejska. V tom domě je rozlehlá červená místnost, kde sedí tři sestry v bílých šatech a šeptají si. Myslíš, že by z toho mohl být film?" - Mohl a byl. A jaký! Drama tří sester, během něhož se postupně vyjevuje nitro každé postavy až na samou dřeň, patří k Bergmanovým nejlépe propracovaným snímkům jak po dramaturgické, tak po technické stránce. Svůj "červeno-černý" film (snímek je laděný převážně do červených a černých tónů) Bergman pečlivě nazkoušel s excelentními herečkami (I. Thulinová, L. Ullmannová, H. Anderssonová) i s kameramanem Svenem Nykvistem, s nímž předem vyzkoušel snad každý předmět, masku či detail v exteriérovém světle i v interiéru. Šepoty a výkřiky jsou dech beroucím koncertem herectví a filmové režie, filmem, k němuž se myšlenky vracejí ještě dlouho po jeho shlédnutí.


Levné knihy vydaly své DVD v intencích svých předchozích bergmanovských titulů: holý film v originálním obrazovém formátu 1.66:1 (letterbox), původní zvuk v DD 2.0 a volitelné české nebo slovenské titulky. Nic víc na disku nenajdete (nepočítám již poněkud fádní upoutávky na další disky z bergmanovské řady). Přepis obrazu se tentokrát příliš nepovedl. Barevné podání působí sice přirozeně, ale jinak je obraz poměrně hodně projasněný. V tmavých pasážích místy příliš zaniká šerosvit, v těch světlých zanikají některé drobné detaily a nuance. Také digitální čištění není zcela důsledné a sem tam se v obraze objevují nečistoty. Možná není jejich intenzita větší než u jiných titulů, ale díky řadě tmavších scén jsou zřetelnější. Formát 1.66:1 (mimochodem obal disku opět lže, protože uvádí formát 4:3) je ve srovnání s americkou edicí (Criterion) lehce stranově oříznutý, což dosvědčují dvě níže uvedené ukázky.



Levné knihy (PAL)
Criterion Collection (NTSC)
Levné knihy (PAL)
Criterion Collection (NTSC)


Zvuk působí na rozdíl od obrazu normálně. V tichých pasážích, jichž je ve filmu dost a dost jsou dokonce zřetelně slyšet jemné a tiché zvuky, jako např. šustění pera po papíru ap. Žádný šum či praskání slyšet není. Na titulky je podle mého názoru použit poněkud tučný font, který zabírá zbytečně příliš místa v obraze. Film je dělený do dvanácti kapitol, volitelných z pohyblivého menu. Zkrátka vydání, které jde v intencích předchozích částí bergmanovské kolekce - holá edice (jen film) v kvalitě, která neurazí. To ovšem nic nemění na tom, že by si tento výtvarný film (Sven Nykvist za něj dostal svého prvního Oscara) pečlivější přepis opravdu zasloužil.
[Publikováno: 14. září 2005]
top



© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]