TOPlist
Texty
Recenze DVD:
A Man Escaped (1956)
Doslova před několika dny vyšel v USA disk s filmem K smrti odsouzený uprchl, který vydala společnost New Yorker Video. Následující text je zpracován podle recenze ze stránek Robert-Bresson.com. Využil jsem ale jen druhou část textu z pera Tronda Trondsena, zabývající se vlastním hodnocením disku. Úvodní analýzu samotného filmu (autor Doug Cummings) jsem pro následující článek pominul. Současně ještě doplňuji, že v nejbližších dnech by měla být známa i podoba dalšího nového DVD, tentokrát s filmem Lancelot od jezera (1974).
Dlouho očekávané DVD s Bressonovým filmem K smrti odsouzený uprchl (1956) se díky společnosti New Yorker Video (USA) konečně objevilo na trhu. Je to výsledek dvouleté práce, která započala v listopadu 2002 oslovením prezidenta společnosti New Yorker Dana Talbota autory stránek Robert-Bresson.com. Dan Talbot tehdy provozovatelům Bressonova sajtu odpověděl:
"Bresson je jedinečný a na DVD by měl být dostupný více. Na poli produkce DVD jsme ale relativně noví. Doposud jsme vydali 30 DVD, a v roce 2003 bychom chtěli vydat asi 20 nových titulů. Doufáme, že mezi nimi budou i dva Bressonovy tituly - K smrti odsouzený uprchl a Lancelot od jezera - pravděpodobně koncem roku 2003. Vedle nákladů je zde ale i otázka kvality materiálu, z něhož by se dělaly mastery pro vydání DVD. Tento proces jsme již zahájili."
Podle Tronda Trondsena je obrazová kvalita disku s filmem mimořádná. K smti odsouzený uprchl asi nebyl nikdy tak dokonale převeden na žádný video nosič. Obraz je na pohled velice příjemný, přiměřeně kontrastní a ve správném formátu. Zdrojový filmový pás sice nebyl dokonale čistý, ale množství prachových stop či jiných mechanických poškození je zanedbatelné. Ostatně New Yorker nikdy nesliboval, že podrobí film precizní digitální restauraci.

Znamenitá je i kvalita zvukové stopy. Podle Tronda paradoxně možná až příliš, protože jasný a zřetelný zvuk více umožňuje odhalit nedokonalosti Bressonova původního zvukového mixu. Jediným bonusovým materiálem je trailer. Disk je vybaven rovněž bílými anglickými titulky.

Tolik chvála a dobré zprávy. V Trondově popisu pak následuje poněkud technokratická, ale zajímavá pasáž, týkající se problémů s převodem obrazu mezi normami PAL a NTSC. Film totiž z disku hraje o něco kratší dobu, asi o 4% (srovnej poznámku dole). Změna je samozřejmě dána rozdílným počtem promítnutých obrazových okének v normách PAL a NTSC. New Yorker měl bohužel k dispozici výchozí materiál v normě PAL. Pokud se navíc v takovém případě nevěnuje dostatečná pozornost přepisům z PALu do NTSC, mohou se na výsledném obraze objevit v jednotlivých okénkách občasné nepříjemné duchy (viz foto). Není to sice vada viditelná běžným okem při sledování filmu, ale přece jen se nejedná o plnohodnotný převod. Přitom tyto nedostatky nejsou nevyhnutelné. Dnes již existují technologie, které dokážou problém převodu PAL - NTSC vyřešit.

I přesto závěrem Trond konstatuje, že existence DVD s filmem K smrti odsouzený uprchl nás může těšit. Nepřítomnost slibovaných bonusových materiálů ovšem mohl vynahradit důslednější mastering ze zdroje v NTSC, který by zachoval film v optimální kvalitě i ve správné rychlosti. Pro zájemce z Regionu 2 to ale může být i dobrou zprávou, protože stejný kvalitní zdroj může být klidně využit pro kvalitně udělaný disk v normě v Regionu 2/PAL.
Závěrem jen dodávám, že v Regionu 2 film K smrti odsouzený uprchl již vyšel. V italské edici (francouzsky s italskými titulky) vyala DVD společnost San Paolo Audiovisivi, která má ve svém katalogu i další Bressonovy filmy. Zajímavost, která by se měla ověřit: přestože toto vydání je nepochybně v normě PAL, udávaná délka filmu na tomto disku je 95 minut. Na DVD film vyšel i v Regionu 3.

  • recenze na DVD Talk (25. 5. 2004)
  • [Zpracoval Petr Gajdošík. Publikováno: 21. 5. 2004]

    nahoru



    © 2002-2024 Nostalghia.cz
    © 2002-2024 Petr Gajdošík

    [Facebook] [Twitter]