Něco "úplně odjinud".
Luis Buñuel byl celoživotně oddán jednomu typu alkoholického drinku, konkrétně speciálně
připravenému Martini, jehož recept si můžete (v angličtině) přečíst na této adrese:
www.cinepad.com/martini.html.
Na stránce najdete úryvek z autobiografie "Do posledního dechu", kde se don Luis
vyznává ze své lásky (a závislosti) k oblíbenému nápoji. Pod velmi podrobným receptem
naleznete odkaz na stránku s fotografiemi z přípravy Buñuelovského Martini, jehož
degustace se osobně zúčastnil kmenový herec Fernando Rey. Na zdraví!
Recept na Buñuelovo Martini v sedmi krocích:
1.
Připravte si vychlazené sklenice, gin a shaker (nejlépe den předem).
2.
Ujistěte se, že máte opravdu studený led (nejméně minus 20° Celsia).
3.
Naplňte shaker ledem, nalijte do něj pár kapek vermutu Noilly Prat a
přidejte půl lžičky Angustora Bitters.
4.
Vše promíchejte a vylijte, tak aby v shakeru zůstal jen nasáklý led a
zbyteček vermutu s Angustorou.
5.
Přidejte gin. Může být jakýkoliv anglický (záleží na vaší chuti), ale já
doporučuji Bombay nebo Tanqueray.
6.
Promíchejte v shakeru a nalijte do připravených sklenic. Nezapomeňte na olivu.
7.
Pijte s obezřetností. Buñuelovo Martini je známo tím, že způsobuje
halucinace a záchvaty manických stavů.
Poznámky: Ve správném Buñuelově Martini musí být oliva (je přece Španěl...). Pokud do
něj dáte koktejlovou cibulku, získáte Buñuel Gibson. Pokud přidáte citron, je to stále
ještě Martini, ale už ne dle Buñuela. A nikdy nezapomeňte! Neexistuje žádné "Vodka
Martini". Pokud nahradíte gin vodkou získáte něco jako "Vodkatini". A to není Martini,
vodka se sladkým vermutem se totiž nazývá Manhattan.