Kurosawa / Mifune


Umělecká spolupráce režiséra Akiry Kurosawy a herce Toshiro Mifuneho je dnes už legendární. Jejich společná filmografie zahrnuje období let 1948-1965, kdy společně vytvořili 16 filmů. Nejen to je v dějinách světového filmu unikátní.

Obě legendy, geniální režisér, proslulý jako jeden ze spolutvůrců autorského filmu a inovátor výrazových prostředků, a herec mezinárodního formátu s neopakovatelným charismatem, dokázaly společně vytvořit filmy rozdílných poloh a žánrů, od samurajských dramat přes moderní thrillery až k psychologickým drobnokresbám či závažným morálním poselstvím podle Shakespeara a Dostojevského. Jejich vzájemná spolupráce a bezesporu i závislost, či chcete-li ovlivnění, se stala předmětem mnoha článků i rozsáhlejších studií. Jedním z nejnovějších počinů je příspěvek společnosti Criterion Collection, jinak prestižního vydavatele "netuctových" DVD, která na svém webu v rubrice Focus zpřístupnila texty několika studií, které se právě vztahem Kurosawa/Mifune zabývají.

Všichni autoři (Stephen Prince, Donald Richie, Chris Fujiwara, Stuart Galbraith) jsou publicisté, kteří se japonské kinematografii věnují soustavně a mají za sebou v tomto směru bohatou publikační činnost. Stephen Prince v příspěvku nazvaném prostě a jednoduše Kurosawa and Mifune rekapituluje filmografii Kurosawy a Mifuneho, přičemž zdůrazňuje právě Mifuneho expresivní projev, který se s odstupem času ukazuje jako rozhodující přínos pro filmy, jenž s Kurosawou realizoval. Chris Fujiwara ve studii Toshiro Mifune East & West přibližuje Mifuneho autoritu a respekt v zahraničí, kde dosáhl popularity srovnatelné s řadou hollywoodských hvězd, aniž se přitom vzdálil Japonsku a uměleckým hodnotám. Zajímavá studie Self-Made Men: The Modern World of Kurosawa and Mifune Chrise Fujiwary se zabývá oběma individualitami jako svébytnými tvůrci, kteří i přes všechno společné měli ale také rozdílné přístupy k látce a ke společným tématům. Obdobně laděná je studie Stuarta Galbraitha Kurosawa & Mifune — Lost Opportunities, která se věnuje jejich posledním společným projektům z první poloviny 60. let, kde už podle autora spíše Mifune režíroval Kurosawu. Přitom jde, alespoň podle mého soudu, o jedny z jejich nejlepších snímků, zejména Rudovous z roku 1965 je strhující dílo, zcela postavené na Mifuneově herecké kreaci a přitom neztrácející všechny ostatní filmové kvality.

Jako určitý "bonus" je k těmto studiím připojeno vyznání samotného Akiry Kurosawy (Kurosawa on Mifune) které napsal v roce 1982 jako součást své vlastní biografie. Celý soubor textů je doplněn společnou filmografií.

[ Pozn.: Při revizi textu 30.7.2012 byly všechny výše uvedené odkazy již neaktivní.]

[ Na Nostalghia.cz publikováno 8. června 2003]

TOPlist


© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]