Film ve znamení ryby

Jubilejní 10. ročník filmového festivalu Film ve znamení ryby proběhne v Olomouci tradičně na přelomu září a října, konkrétně od 29. 9. do 2. 10. 2011.
Festival, orientovaný na filmy vycházející z křesťanské duchovní tradice, nabídl v loňských ročnících vždy něco nového, zajímavého a netradičního. Ať už jsou to osobní návštěvy filmových tvůrců z tuzemska i ze zahraničí, tak i alternativní kulturní program (hudba, divadlo). Mezi filmy bývají zastoupena jak hraná díla, tak i dokumenty, krátké i celovečerní filmy. Ve velké části případů jde navíc o prezentaci snímků, které se nedostanou do běžné české distribuce. Kromě tuzemských tvůrců mívají na „Rybě“ tradičně silné zastoupení kinematografie Polska, Maďarska a Slovenska, objevují se ale i díla z jiných zemí, např. z Ruska, Německa či Francie.

Letošní ročník nabídne osobní účast dvou zahraničních tvůrců. Tím prvním by měla být polská režisérka Agnieszka Holland, o jejíž návštěvu usilovali organizátoři několik let (pokračuje v tradici návštěv polských tvůrců z předchozích ročníků – Krzysztof Zanussi, Krzysztof Źurowski, Wanda Rozycka-Zborowská aj.). Režisérka zde uvede své filmy HOREČKA (1980), PROVINČNÍ HERCI (1979), TAJEMNÁ ZAHRADA (1993) a EVROPA, EVROPA (1989). Druhým výrazným zahraničním hostem bude britský dokumentarista Michael Whyte, autor filmu NENÍ VĚTŠÍ LÁSKY (2011), který je niterným pohledem do života a spirituality bosých karmelitánek v jednom uzavřeném londýnském klášteře. Film bývá často srovnáván s VELKÝM TICHEM Philipa Gröninga nejen svou formou, ale i způsobem vzniku: autor čekal skoro 10 let na souhlas kláštera k natáčení. Dalšími hosty budou Czába Bollók, Sándor Mohi nebo český režisér Václav Kadrnka, který zde představí svůj pozoruhodný a v českých poměrech osobitý film OSMDESÁT DOPISŮ (2011).

V dalším programu pak bude mj. představen třeba loňský vítězný snímek z Cannes O BOZÍCH A LIDECH, polský film Jana Jakuba Kolského BENÁTKY (2010), celá řada českých i zahraničních dokumentů (jejichž uvádění na tomto festivalu oceňuji každý rok více a více, protože většinu z nich již pak není možné spatřit), ukázky z tvorby filmových škol ČR, Polska a Maďarska a také předpremiéra nového českého celovečerního dokumentu Pavla Kolaji ZVONY NAD TBILISI (2011), v němž autor formou zachycení osobních setkání a výpovědí gruzínských filmových tvůrců – bratři Šengelajové, rodina Tengize Abuladzeho a herci z jeho filmů, Alexandr Rechviašvili aj. – mapuje generaci gruzínské nové vlny 60. let a ohlíží se za dobou i kinematografií dávno minulou.

Program nabízí i projekci dvou „žhavých“ aktuálních premiérových titulů oceněných na letošním festivalu v Cannes: von Trierova MELANCHOLIA bude uvedena v nedělní podvečerní projekci téměř na závěr festivalu, naopak otevření festivalu obstará čtvrteční večerní projekce Malickova STROMU ŽIVOTA. K té se pojí také v následujícím dni přednáška Petra Vacíka SJ o tvorbě Terrence Malicka, která vychází z autorova dlouholetého zájmu o dílo tohoto režiséra.

Detaily k programu festivalu naleznou zájemci na oficiální webové stránce filmveznameniryby.info. A důležitá poznámka na závěr: stejně jako v předchozích letech je i letos vstup na všechny filmové projekce na festivalu zdarma!

[na Nostalghia.cz publikováno 19. září 2011]



* * *
TOPlist


© 2002-2024 Nostalghia.cz
© 2002-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]