Benátky 1962
Související odkazy:
 Externí linky:
 + originál článku
O úspěchu Ivanova dětství na filmovém festivalu v Benátkách v roce 1962 se všeobecně ví. Málokdo ale tuší, že na tomto 23. ročníku festivalu získala tehdejší sovětská kinematografie ještě řadu dalších vavřínů. Nejlépe to dokumentuje krátký článek z časopisu Iskusstvo kino, vlastně první oficiální zpráva v ruském tisku, jehož překlad, včetně doprovodné fotografie, přináším na následujících řádcích.

Sovětští filmaři získali oslňující vítězství

Hlavní cenu XXIII. Mezinárodního festivalu - "Zlatý lev sv. Marka" - získal film Ivanovo dětství (autoři scénáře M. Bogomolov, M. Papava; režisér A. Tarkovskij; kameraman V. Jusov).

V soutěži filmů pro děti a mládež hlavní cenu - "Zlatého lva sv. Marka" - získal film Dikaja sobaka Dingo (podle povídky R. Freymana; autor scénáře A. Grebněv; režisér J. Karasik; kameraman V. Fastovič).

Prémii "Bronzový lev" získal film Malčik i golub (autor scénáře a režisér A. Končalovskij; kameraman M. Kožin). Diplom festivalu obdržel film Balšoje serdce (autorka scénáře a režisérka M. Semenovová; kameraman G. Epifanov).

Kromě toho v soutěži dokumentárních snímků získal film Vremenaja goda (autor scénáře V. Solouchin; režisér I. Venžer; kamera L. Pankin a M. Šmakov).

Na fotografii J. Karasik, A. Tarkovskij a A. Končalovskij


  • přeloženo podle Iskusstvo kino 1962, č. 11, s. 43.
  • [přeložil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 5. července 2003]
    (poslední update: 6. dubna 2004)    
    TOPlist
    © 2001-2016 Nostalghia.cz
    Petr Gajdošík  © 2001–2016
    nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


    Prezentace na síti Facebook a G+