Zbourali dům Andreje Tarkovského
Památník dějin, Tarkovského dům, polovina 80. let.
Foto: Ivana Timošinová


Tarkovského dům v roce 1997.
[zvětšit]


Skvrna puntíkaté zástavby u kancelářských budov
Jiné:
fotogalerie Nikity Pavlova
Jako blesk z čistého nebe se náhle objevila zpráva o zbourání domu v moskevské Ščipkovské uličce, domova několika generací rodiny Tarkovských, v němž Andrej Tarkovskij bydlel až do začátku 60. let. Vzpomínky na dům "na Ščipke" se objevují v četných rozhovorech s Tarkovského přáteli a znalci Tarkovského díla jistě vědí, že velká část motivů, spojených s pobytem v domě na "Ščipke" se objevila v Tarkovského filmu Zrcadlo (Puškinův dopis, hořící keř, španělská epizoda aj.) Těžko takto na dálku tuto událost hodnotit. Pravdou je, že dům byl již léta v rozvalinách (viz dokument Pamjať z roku 1997, o němž jsem psal v recenzi DVD s filmem Stalker), na druhé straně se nelze ubránit nepříjemnému pocitu souvislosti s nedávno zveřejněnou Tarkovského závětí (na Nostalghia.cz 13. dubna 2004) a možnou reakcí moskevských úřadů.
Níže uveřejňuji překlad dopisu, kterým o této cause informoval jeden čtenář správce kanadského serveru Nostalghia.com a následně i český překlad článku z Komsomolské pravdy. Oba překlady pro Nostalghia.cz pohotově a nezištně přeložil Miloš Fryš. Díky Miloši!


Vážený Jane a Tronde,

píši vám poprvé, ačkoli navštěvuji vaše skvělé stránky od jejich samotného počátku. Moc děkuji za to, co děláte. Včera ke mně dorazily smutné zprávy: Tarkovského dům v Moskvě už neexistuje. Krátký článek byl otištěn v ruských novinách Komsomolskaja Pravda. Zde je jeho e-verze:

http://www.kp.ru/daily/23305/29949/

Barevná fotografie ukazuje, jak místo vypadá teď: nezbylo nic. Pokud jsem rozuměl textu, chtějí tam postavit kancelářskou budovu zcela odlišného vzhledu. Všichni slibují poskytnout k uctění památky místnot(i) pro museum. Bezpochyby dodrží své slovo...

Považuji tento případ za hanbu svého národa a svého města.

Se srdečnými pozdravy,

Dr. Eugen Starostin
Institut Maxe Plancka pro fyziku komplexních systémů
Drážďany, Německo



Zbourali dům Andreje Tarkovského
Příbuzné režiséra o tom vůbec neuvědomili

Teď je na místě kupeckého paláce z 18. století v první Ščipkovské příčné uličce (v Moskvě - pozn. překl.), kde Tarkovští po tři pokolení žili, ohromná jáma a hromada rozbitých cihel. A panel s portrétem režiséra a hrdým nápisem Památník dějin našli dopisovatelé KP (Komsomolské Pravdy - pozn. překl.) v křoví. U zbytků domu jsme zastihli skupinu ohromených cizinců, hostů Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě. Ukazuje se, že jejich návštěva na staveništi nebyla náhodná. Na Západě prostě - jak nám říkali ve Filmovém muzeu - znají jenom tři sovětsko-ruské režiséry: Ejzenštejna, Michalkova a Tarkovského. K domu posledního z nich každý rok přijížděli festivaloví hosté; přimknout se ke kořenům, za duševní potravou... Stalo se to tradicí...

Podle slov Mariny Tarkovské, sestry režiséra, žil Andrej ve zbouraném domě do roku 1962. Strávil v něm dětství a mládí. V roce 1987, rok po smrti režiséra, bylo rozhodnuto dům zbourat. Zachránila ho ale komise pro tvůrčí odkaz Andreje Tarkovského, která pracovala při Svazu filmových pracovníků. Rozhodla zřídit v domě museum a také se začalo s rekonstrukcí domu - sundali střechu, vyřezávané krycí lišty oken a horní část srubové vazby. Potom se komise rozpadla spolu se Sovětským svazem a dům zůstal stát polorozbořený.

"Stěny se samozřejmě nikam nehodily," říká Marina Tarkovskaja. "Je nebylo možné, zrestaurovat. Na stavitele jsem neměla žádné zvláštní požadavky. Šlo jenom o to, aby rekonstrukci provedli podle původního vzhledu. Rozhodnutím moskevského magistrátu se dům stal památníkem, ve kterém měl být zrekonstruován byt Andreje Tarkovského. Když jsem ale uviděla projekt, nevycházela jsem z údivu. Byl to jakýsi šlechtický palác, ovšem zcela novodobý. V Zamoskvorečí nikdy takové domy nebyly! Stavitel přislíbil vydělit 70 čtverečních metrů pro museum, ale já si myslím, že to byla obyčejná reklama."

O zbourání domu nikoho z Tarkovských neuvědomili. Prostě jednoho krásného dne Marina Arseňjevna a správkyně fondů Filmového muzea přijely do Ščipkovské uličky a uviděly hromadu haraburdí a trámů. Marina Tarkovskaja se rozplakala a vzala si s sebou úlomek cihly. Na památku.

25. června 2004
Dmitrij Stěšin

Přeloženo z internetové verze ruského deníku Komsomolskaja Pravda z 30. června 2004.
Update 30. 10. 2004
Díky pátrání stálého spolupracovníka Nostalghia.cz Michala Petříčka byla na internetových stránkách I-stroy.ru nalezena zpráva, že dům bude znovu postaven (vlastně se nejednalo o zbourání, ale o rozebrání) a bude v něm otevřeno muzeum Andreje Tarkovského. Dům má být rekonstruován do podoby, jakou měl v době kdy jej obýval Andrej Tarkovskij a jeho rodina. Podle rozhodnutí moskevské radnice by měly být všechny práce hotovy do konce roku 2004!
[Pro Nostalghia.cz přeložil Miloš Fryš. Na Nostalghia.cz publikováno 1. července 2004]
(poslední update: 30. října 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+