O Tarkovskom (1989)
[anotace knihy]
O Tarkovskom
ed. M. Tarkovskaja
Progress
Moskva 1989
400 s.
ISBN 5-01-002285-0
Až po 18 letech od svého vydání se mi dostala do rukou ruská kniha s prostým názvem - O Tarkovskom. Sborník vzpomínkových textů vyšel v Moskvě v roce 1989 a byl po mnoha letech první oficální publikací, která v Rusku o Tarkovském po jeho emigraci vyšla. Dnes jde už o antikvární kousek, přinášející téměř 40 samostatných textů, z nichž některé vznikly právě pro tento soubor.
První oficálně vydaný sborník vzpomínek na Andreje Tarkovského je ponejvíce dílem jeho sestry Mariny, která celou knihu připravila jako editor. Lektorsky ji v práci byla nápomocna Maja Turovská, která o Tarkovském psala do ruského filmového tisku už od dob Andreje Rubleva. Sborník navázal na několik předchozích aktivit, které po mnoha letech zase připomínaly v perestrojkovém Rusku osobnost a dílo Andreje Tarkovského. Prvním takovým "průlomem" byl všeruský filmový seminář ve Lvově v roce 1988, který byl celý věnovaný Tarkovského dílu. Ve stejném roce následoval moskevský filmový festival, kde byla uvedena retrospektiva jeho filmů, včetně doposud utajované kopie původního sestřihu Andreje Rubleva (verze, která vyšla později na DVD společnosti Criterion). V dubnu 1989 proběhlo v Moskvě mezinárodní setkání s názvem Tarkovskije čtenija, z něhož se mezi lidmi začal rozšiřovat xeroxovaný konvolut textů. No a ve stejném roce pak vyšel v nakladatelství Progress již zmíněný sborník O Tarkovskom. Obsahuje mnohé z předchozích aktivit, ale i mnohé nové.

Brožovaná knížečka má téměř 400 stran na nichž je umístěno celkem 33 příspěvků. Jedná se nejčastěji o vzpomínky Tarkovského nejbližších přátel a spolupracovníků, sestavených chronologicky tak, jak Tarkovskij natáčel jednotlivé filmy. Prakticky kdokoli s Tarkovským spolupracoval nějak úžeji zde má svoji vzpomínku - A. Gordon, A. Mišarin, V. Jusov, N. Burljajev, N. Griňko, A. Solonicyn, J. Nazarov, D. Banionis, N. Bondarčuková, M. Romadin, R. Bykov, M. Těrechovová, E. Artěmjev, A. Končalovskij, O. Jankovskij, A. Strugackij, L. Fejginovová, Š. Abdusalamov, L. Alexandrová, A. Edval, S. Volter, S. Fleetwoodová, S. Nykvist, E. Josephson, M. Leszczylowski či E. Demant. Vzpomínky jsou krátké, na 2-3 strany i delší, třeba na 15-20 stran. Jsou různého žánru, např. herec N. Burljajev je prokládá citacemi a ukázkami ze svého deníku z natáčení Rubleva či z korespondence s Tarkovským. Najdeme zde ale i příspěvky lidí, kteří k Tarkovského filmům měli spíš citový vztah - básníka Andreje Vozněsenského, spisovatelky Natálie Baranské, režiséra Vilgota Sjömana, režiséra Krzysztofa Zanussiho a některých dalších. Ostatně přesnou představu o obsahu sborníku dá nejlépe seznam všech příspěvků na dvou níže umístěných skenech.



Texty jsou doplněny fotografiemi z natáčení filmů, ale i z rodinného alba. Řada z nich byla později publikována znovu a znovu, některé zde zveřejněné fotografie jsem ale ještě nikdy neviděl. Najdete zde také několik kreseb a v závěru krátké biografie všech přispěvatelů. V záplavě memoárových publikací, které v Rusku o Tarkovském v posledních letech vyšly se může tento titul jevit jako "další v řadě", může trošku zanikat. Jenže sborník O Tarkovskom stojí na počátku této řady, mnohé z něj později vyšlo i jinde, ale mnohé také už nikdy více. I v tom je jeho cena.

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 7. srpna 2007]
(poslední update: 7. srpna 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+