Posle Tarkovskogo  [2005]
Posle Tarkovskogo
(Po Tarkovském)
Rusko 2000, 46'
Režie: Petr Šepotinik
barevný
rusky

Související odkazy:
 + fotogalerie
Dokument Po Tarkovském (Posle Tarkovskogo) natočil v roce 2000 scenárista a režisér Petr Šepotinik. Dostal v něm před kameru řadu lidí, spojených s Tarkovského životem a tvorbou. A z jejich vzpomínek se snaží skládat obraz Tarkovského díla i osobnosti.
Film je vlastně vzpomínkovým televizním dokumentem, vzniklým u příležitosti odhalení pamětní desky (viz foto vlevo) na moskevském činžovním domě v červnu 2000, v němž Andrej Tarkovskij až do svého odjezdu do Itálie bydlel. Film otevírá krátká reportáž z odhalení desky, kde se sešla řada osobností, spojených s Andrejem Tarkovským. Někteří přítomní, budící zájem kamery (předpokládám tedy, že jsou tedy něčím významní a zajímaví), zde ale zůstávají anonymní, nepředstavení a lze se jen dohadovat o koho může jít. Jiné naopak divák pozná velmi rychle - syna Andreje, sestru Marinu, herečku Margaritu Těrechovovou, filmovou producentku Tamaru Ogorodnikovovou, hudebního skladatele Eduarda Artěmjeva. Následný dokument je pak složen pouze z výpovědí na kameru, v nichž pamětníci vzpomínají na natáčení, život s Tarkovským, na zdroje jeho inspirace některých pasáží a scén. Galerie osobností, které tu na Tarkovského nebo jeho dílo vzpomínají, je vskutku zajímavá: Andrej Tarkovskij jr., Marina Tarkovská, Vjačeslav Ivanov, Anatol Doman (francouzský producent Oběti), Ignat Danilcev (představitel rolí Alexeje a Ignata v Zrcadle), Oleg Jankovskij, Michajl Romadin (výtvarník Solaris), Vadim Jusov, Tonino Guerra. (Viz též samostatnou fotogalerii jejich portrétů.) Zejména vzpomínky jinde málo oslovovaných pamětníků (Andrej Tarkovskij jr., Ignat Danilcev) jsou originální a doposud nikde nijak neprezentované. V několika případech režisér srovnává výpovědi s obrazovými ukázkami z Tarkovského filmů, v nich ukazuje spojitosti a souvislosti obdobných Tarkovského témat - oheň, voda, dětství...

Jde o dokument, který je postaven zejména na výpovědích oslovených pamětníků, ale nejde o žádné běžné vzpomínání, natočené "z povinnosti" k nějaké příležitosti. Autoři filmu chtěli přinést další zajímavý portrét Tarkovského, podařilo se jim nahlédnout opět do jiných zákoutí jeho tvorby. Ostatně při mnohovrstevnatosti Tarkovského díla se zdá, že podobné dokumenty mohou vznikat ještě hodně dlouho.

fotogalerie
[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 23. ledna 2007]
(poslední update: 23. ledna 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+