Stalker. Literární scénář filmu
[anotace digitální verze PDF]
A. a B. Strugackij - A. Tarkovskij
Stalker. Literární scénář filmu
digitální dokument PDF
Ruský e-shop Ozon nabízí ve své knižní části také scénář filmu Stalker v elektronické podobě. Protože platba za jedno stažení je zanedbatelných 20 rublů, vyzkoušel jsem tento způsob nákupu nejen ze zvědavosti k dodávanému produktu, ale i ke způsobu prodeje typu zboží, s nímž zatím nemám žádné zkušenosti. Nákup proběhl standardně, po zaplacení přišel email s odkazem, z nějž bylo možné si stáhnout dokument v libovolném formátu (pdf, doc, html aj.). Čekal jsem, že ve staženém dokumentu naleznu samozřejmě literární scénář filmu, který je na netu k dispozici z různých zdrojů již několik let. Obsah je ale mnohem zajímavější, dokonce natolik, že jsem se jeho popisu rozhodl věnovat samostatnou stránku.
Dokument ve formátu PDF má 65 stran o obsahuje mnohem víc textů než "jen" literární scénář filmu. Vlastně jde o svým způsobem sborníček na téma Piknik u cesty a Stalker. Po krátké anotaci, zmiňující počátek práce na filmovém scénáři, následuje vlastní text literárního scénáře s dialogy postav a s popisem situací a prostředí v němž se děj odehrává. Následují velmi zajímavé vzpomínky Borise Strugackého na to, jak začal se svým bratrem Arkadijem v roce 1970 pracovat na novele Piknik u cesty (která předtím vystřídala několik pracovních názvů), jak přišli na slovo "Stalker" a jak se následně až do roku 1976 potýkali sproblémy cenzury textu jak v původním nakladatelství, tak v dalších institucích. Text obsahuje i podrobnější chronologii úředních obstrukcí, které Piknik u cesty provázely, je zde také seznam míst, které úřadům v textu vadily. To je zvláště pikantní ukázka tuposti režimní cenzury. V další vzpomínce se přibližují peripetie práce na filmovém scénáři, který prodělal několik zásadních proměn, následuje i z tisku známá vzpomínka Arkadije Strugackého na Tarkovského, poměrně obsáhlé výpisy z deníků Olgy Surkovové týkající se příprav a natáčení Stalkera a obsáhlejší text Něizvestnyj Stalker od Taťány Chorošilovové o peripetiích natáčení, hereckém obsazení aj., včetně krátkého dobového rozhovoru s Tarkovským.

Některé z textů, včetně scénáře, již byly porůznu publikovány buď v tisku nebo na internetu. Provenience ostatních není v dokumentu uvedena, při troše píle by ale neměla být nedohledatelná. To by byla taky asi jediná podstatná výhrada k jinak zajímavé "knize"...

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 1. září 2010]
(poslední update: 1. září 2010)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+