HOLUBICE
recenze DVD (Facets)


Holubice, DVD, Facets Video Historicky vůbec první DVD s filmem Františka Vláčila přináší shodou okolností též jeho první dlouhý hraný snímek, legendární HOLUBICI z roku 1960. V roce svého uvedení zapůsobila HOLUBICE v českém filmu jako zjevení. Náhle zde bylo dílo, které na jedné straně vycházelo z dobrých tradic české kameramanské školy, která si už v meziválečném období vydobila renomé především v exteriérových krajinných kompozicích, na druhé straně šlo o dílo zcela nové, podněcující diváckou fantazii nejen novátorským obrazem, ale i nevšední hudební partiturou (Zdeněk Liška). Vláčil se HOLUBICÍ okamžitě se zařadil mezi tvůrce s nimiž bylo nutné počítat. Následující vývojová linie jeho tvorby pak vede přímo od poetické HOLUBICE k dramatizovanější a obsahově závažnější ĎÁBLOVĚ PASTI (1961) a posléze až k monumentální MARKETĚ LAZAROVÉ (1967), kde dal naplno propuknout obrazové i zvukové magii. Mimochodem, oba nejvýraznější „stvořitelé“ MARKETY, režisér Vláčil a hudební skladatel Liška, se poprvé sešli právě při práci na HOLUBICI...

Jak už je v českých zemích v posledních letech nedobrou tradicí, vydání takto výjimečného díla se čeští nadšenci dočkali díky ediční politice americké společnosti Facets Video. Ta vydala v letošním roce film pod názvem The White Dove na regionálně nekódovaném disku, takže po technické stránce českým zájemcům v jeho nákupu v zámoří nic nebrání. Film je na disk přepsán v klasickém formátu 1.37:1 (fullscreen), zvuk je ve dvoukanálovém mono DD 2.0. Jako určitý problém ve specifikaci disku, u společnosti Facets ovšem obvyklý, pak lze považovat anglické nevypínatelné titulky. Vzhledem k minimu dialogů ve filmu ale jejich rušivé zobrazování (bohužel jsou navíc vyvedeny ve žluté barvě) není tak vlezlé.

Kvalita přepisu obrazu ovšem za dnes běžnými standardy zaostává. Pominu-li mechanická poškození filmu, přítomná na filmové kopii použité pro přepis (a společností Facets nijak zvlášť dodatečně digitálně „negumovaná“), vykazuje obraz poměrně značnou pixelizaci, odhalitelnou často jak na zubatých hranách, tak i na větších jednobarevných plochách. Místy mě to dokonce nutilo ke spekulaci o použité 16mm kopii... Velkou potíží je značný výskyt barevných moaré, které porůznu prokmitávají v obraze po celý film, zejména ve středu obrazu a převážně ve středních odstínech šedé barvy. Původně jsem tento jev přikládal žlutým titulkům, které přinesly do obrazu jinak barevnou (jinak než černobílou) složku a při nekvalitním zpracování přepisu by mohly ovlivňovat zbytek obrazu. Po konzultaci s technicky zdatnějšími uživateli mi ale má doměnka byla spíš vyvrácena a tak mohu napsat, že s největší pravděpodobností (ale ne jistotou) jde o pozůstatky nekvalitního přepisu z nějakého elektromagnetického média, tedy ne z původní filmové kopie. Druhý znatelný obrazový neduh spatří divák při zobrazování ostrých (a povícero šikmých) hran a tenkých linek. Velice často je obojí reprodukováno se zdvojujícími duchy, jakoby s lehce posunutým obrazem, upomínajícím na nekvalitní příjem televizního signálu. Pro jistotu jsem si disk pustil na třech rozdílných přehrávačích (a TV) a zmíněné „úkazy“ se objevovaly všude. Abych je názorněji dokumentoval, zpracoval jsem několik screenshotů (vlevo), které si můžete zvětšit kliknutím na příslušný obrázek.

Rovněž zvuková stopa vykazuje několik vad. Vedle místy značné tichosti dialogů (ty jsou ovšem tlumené i na originálním filmovém pásu) a občasných „lupanců“ snad nejvíce ruší občasné vypadnutí jednoho ze dvou mono kanálů. Bonusy se na disku nenacházejí žádné. Jako „nediskový“ bonus lze ale brát vložený booklet (12 stran), obsahující anglický text o Františku Vláčilovi (Frantisek Vlacil: Visual Poet, autorka Susan Doll) a jeho filmografii.

Po delším rozvažování tak musím říct, že můj vztah k tomuto disku je rozpačitý. Jsem samozřejmě rád, že je HOLUBICE na DVD k dispozici, v „kvalitě“, kterou lze označit za koukatelnou, a pravděpodobně už vždy raději sáhnu po disku než po videokazetě s nahrávkou z televize. Na druhé straně mne podoba edice od Facets Video bude stále nutit k očekávání lepšího edičního přístupu jiného vydavatele. V případě HOLUBICE si totiž vedle kvalitnějšího přepisu (vždyť jde o dílo zejména s vizuální kvalitou!) dovedu navíc představit i působivý bonus v podobě Vláčilova krátkometrážního barevného filmu SKLENĚNÁ OBLAKA (1958), spojeného s HOLUBICÍ nejen dobou vzniku a motivem létání, ale i poetikou. Nedávno jsem měl možnost tyto dva snímky vidět na plátně v rámci jednoho večerního představení a můžu říct, že by jim to na společném DVD opravdu slušelo.

[na Nostalghia.cz publikováno 2. dubna 2008]

The White Dove
1960, 68 min.
čb, 1.37:1, mono DD 2.0, anglické nevypínatelné titulky
Režie: František Vláčil
DVD - region 0
vydavatel: Facets Video (2004)
katalog. číslo: DV70428









Dvě ukázky dvojitého zobrazení ostrých hran či tenkých linek





Ukázka zrnitosti obrazu



Ukázka stylu titulků



* * *
TOPlist


© 2005-2024 Nostalghia.cz
© 2005-2024 Petr Gajdošík

[Facebook] [Twitter]