A co na to Ruscico...
Související odkazy:
 + Zrcadlo vs. Zrcadlo
 + Nostalghia.cz 13. 8. 2002
 + Stalker širokoúhle?
 + Zrcadlo na DVD v R2
 + Tarkovského evropská DVD
 + DVD Stalkera v Británii
 + DVD Stalker vyšlo!
 + DVD Stalker s problémy
 + Stalker zcela nově?
Umělecký ředitel Ruscica Ramis Gainulin zaslal serveru Nostalghia.com dopis, kterým reaguje na jejich srovnávací recenzi dvou DVD s filmem Zrcadlo, prvního od společností Kino on Video a novějšího od konsorcia Ruscico. Zestručnělý výtah z recenze na Nostalghia.com jsem v češtině publikoval na těchto stránkách 27. srpna v článku Zrcadlo vs. Zrcadlo (i s diskusním fórem), kde je možné se k problému vyjádřit.

Ruscico ve své reakci (originál dopisu si můžete přečíst na Nostalghia.com) uvádí, že se na všechny další DVD edice s Tarkovského filmy rozhodlo umístit také původní zvukovou mono stopu. (Bohužel nespecifikovalo, zda-li tomu tak bude i u dalších výlisků Stalkera či Zrcadla - poslední vydané Ivanovo dětství, které v R1 vyšlo oficiálně 26. srpna, ale původní mono stopu má).

Dále se v listu rozvádí způsob práce na restauraci Tarkovského filmů. Uměleckou supervizi nad zvukovou částí měl Eduard Artěmjev, který měl také několik připomínek (není ovšem uvedeno, myslí-li se tím ony doplňky ve zvukových stopách Stalkera a Zrcadla), jež Ruscico nutně provedlo, ale na kritizovaných pasážích neviděl nic špatného. Podle Ruscica při remasteringu z mono do DD 5.1 není možné uchovat přesně všechny původní zvuky. Předpokládá to určitou kreativitu, ale v Ruscicu jsou přesvědčeni, že zvuková verze na DVD by se Tarkovskému líbila. Mimochodem, Tarkovskij nikdy nepřestával své myšlenky rozvíjet a upravovat.

Podle Ruscica je také zcela přesně, tak jako v originálu, umístěno Bachovo preludium a námitka na jeho vyšší frekvenci podle nich nespadá do porušení režijního záměru. Soundtrack byl připravován s úzkostlivostí, pečlivostí a láskou k Tarkovského filmům.

Co se týká úrovně zobrazení některých scén, které jsou podle recenzenta Nostalghia.com příliš prosvětleny, tak se v Ruscicu domnívají, že příliš tmavé scény neumožňují vnímat některé detaily. Leckteré z nich přitom mají ve filmu svůj význam.

DVD edice Tarkovského filmů byly ukazovány řadě lidí, kteří s nimi měli nějakou spojitost či zkušenost (Tarkovského sestra Marina, kameraman V. Jusov, skladatelé Artěmjev a Ovčinikov, herečka Natalije Bondarčuková ad.) Všichni práci Ruscica oceňovali a byli s ní spokojeni.

Tolik z dopisu Ruscica. Připomínám, že edicím s Tarkovského filmů jsem se v poslední době věnoval v několika předchozích článcích a zprávách. Zde je jejich chronologie:

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 31. srpna 2002]
(poslední update: 4. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+