Rok poté...
Související odkazy:
 + Vítejte! (26.1.2002)
Přesně před rokem, 26. ledna 2002, byly zprovozněny české stránky věnované Andreji Tarkovskému. Jejich první narozeniny tak jsou jistě důvodem k malému zastavení.

Úvodem jen krátká statistika. Před krátkou "údržbovou" odstávkou 4. ledna 2003 byl stav počítadla 2376 návštěv. V naprosté většině se samozřejmě jednalo o návštevy z domény .cz, za kterou (vynechám-li neidentifikované) následuje doména .net, .com a poněkud překvapivě maďarská .hu. Ovšem vzhledem k tomu, že i v Maďarsku mají speciální Tarkovského web je to celkem pochopitelné. V počtu stažených dat už pak lze zmínit jedině domény .sk, .ca no a hranici alespoň jednoho staženého Mb překročili ještě návštěvníci z domény .ee (Estonsko). Mezi vyhledávači vede jasně s rozdílem několika délek Google, další (Yahoo, MSN a AltaVista) jen skromě paběrkují. Z českého internetu bylo nejvíce "klikáno" ze Seznamu a hned poté z "netuctové" Zóny, v zahraničí vede přirozeně sesterská adresa Nostalghia.com. Nejčastěji vyhledávanými slovy jsou "Rublev", "Tarkovsky", "Stalker".

A teď něco k úpravám, které probíhaly během ohlášené "odstávky" 4.-26. ledna 2003. Na první pohled nedošlo k nijak výrazným změnám. Trošku se změnila grafika horního menu, které jsem považoval za vhodnější poněkud ztenčit, aby nezabíralo tolik prostoru. Menší změny nastaly u zvoleného písma a podoby některých odkazů. To vše jsou ale jen detaily. To, co je zásadní: došlo k odstranění systému rámů, které členily obrazovku na dvě samostatná pole. Toto uspořádání mělo sice své některé výhody, ale jako autor a tvůrce jsem se prakticky denně setkával i s nevýhodami tohoto řešení. Nakonec jsem podlehl vlastnímu pohodlí pči budoucí tvorbě a správě webu a zvolil jsem jejich odstranění, což si vyžádalo zásah do každé již vytvořené stránky. Úhrnem tedy došlo k přepisování zdrojových kódů ve více než 150 souborech. A to nejde ihned.

Společně s tím jsem se rozhodl také částečně (u hlavních stránek) přejít na platformu PHP, což by časem mělo přinést mnohá vylepšení. Všechny tyto změny také vyžadovaly ověření a upravení systému odkazů na vzájemně propojené stránky. I to se snad povedlo. Pokud někde zůstal špatný link, dejte mi prosím vědět. Stane se. Celá rekonstrukce ještě není zdaleka hotova, ale další úpravy už bude možné dělat takříkající "za pochodu".

Měl bych se zmínit o některých novinkách. Kromě nových článků, doplněných galerií a některých nových odkazů to je především sekce Lidé kolem A. Tarkovského, přístupná z levého menu oddílu Život. Jejím obsahem budou biografie Tarkovského příbuzných, přátel a kolegů. Zatím jsou zde zařazeny profily otce Arsenije, první manželky Irmy a hudebního skladatele E. Artěmjeva.

Doufám, že všechny tyto i nadcházející změny přijmete a stránky budou svému účelu sloužit daleko lépe. No a případné názory či doporučení samozřejmě jen uvítám.
[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 26. ledna 2003]
(poslední update: 6. dubna 2004)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+