Andrei Tarkovsky: Interviews
[anotace knižního vydání rozhovorů Andreje Tarkovského]
Andrei Tarkovsky: Interviews
edited John Gianvito
University Press of Mississippi
Jackson 2006
190 s.
ISBN 1-57806-220-9
Jeden z nejnovějších přírůstků do bibliografie Andreje Tarkovského nese název Andrei Tarkovsky: Interviews. Jako další svazek řady knižních vydání souborů rozhovorů s filmovými režiséry (v níž vyšlo již na pět desítek titulů, mj. i svazky s rozhovory J.-L. Godarda, S. Kubricka, F. Felliniho, E. Kazana, R. Altmana nebo J. Jarmusche) amerického nakladatelství University Press of Mississippi jej sestavil John Gianvito.
Editor John Gianvito, věnující se studiu vizuálních médií na Emerson College (ale také scenáristice a režii), sestavil knihu z celkem 22 dlouhých rozhovorů, které Tarkovskij během svého života poskytl různým zájemcům a médiím. Najdete zde notoricky známé a důležité rozhovory s G. Bachmannem, T. Guerrou, M. Cimentem aj., jsou zde ale i méně známé texty z různých zahraničních periodik nebo ze špatně dostupných ruských zdrojů. Všechny rozhovory jsou přirozeně v angličtině, pokud se jedná o překlad, vždy je uveden jeho autor. Všechny rozhovory mají uveden bibliografický odkaz. Na začátku knihy je doplněn úvod, přibližující okolnosti některých rozhovorů, dále je zde Tarkovského krátká biografie a podrobnější filmografie. V závěru je kniha doplněna rejstříkem.

Jedná se tedy o velmi užitečné a praktické shromáždění určitého typu pramenů. I přes zásadnost knihy ale neočekávejte úplný a vyčerpávající soubor Tarkovského rozhovorů. Např. v češtině bylo doposud porůznu publikováno přibližně kolem 10 překladů (nejvíce jsou soustředěny v knize Krása je symbolem pravdy nebo v časopise Zrcadlo), z nich se ale v Gianvitových Interviews objevuje pouze jeden jediný (rozhovor s Hervé Guibertem Temné barvy Nostalgie). Suma sumárum: Z 22 v knize zařazených textů se tedy českého překladu nedočkalo sice 21 rozhovorů, ale naopak z asi desíti českých překladů tam je pouze jeden. Minimálně devět rozhovorů (to ale jen při letmém srovnání s českými překlady) tedy americký editor pominul a to včetně dlouhého rozhovoru s Victorem Loupanem pro Figaro-Magazine z října 1986, který je známý pod titulem Poslední rozhovor. Úplný obrázek o obsahu knihy si lze udělat i z jejího naskenovaného obsahu (viz níže).

[připravil Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 15. února 2007]
(poslední update: 15. února 2007)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+