Andrej Rublev  [DVD, Zóna-Aerofilms 2006] [jiná DVD s filmem]
Andrej Rublev
[zadní strana obalu]
Andrej Rublev
(Andrej Rublev)
Zóna-Aerofilms (2006)
2 DVD
Region 0

SSSR 1966/1971, 175'
Režie: Andrej Tarkovskij
PAL čb/br., 2.02:1 (anamorfní)
rusky (DD 5.1 nebo DD 1.0), české, anglické a ruské tit.

Disk 1:
Andrej Rublev - 1. část (81´)
Bonusy: vzpomínka Mariny Tarkovské, fragment z filmu S. M. Ejzenštejna Ivan Hrozný, dokument o Theofanu Grekovi, dokument o památníku Andreje Rubleva, dokument Svaz militantních ateistů, video o pohanských svátcích, filmografie (Tarkovskij, Jusov, Ovčinnikov, Griňko, Sergejev, Raušová, Bykov), fotogalerie filmové upoutávky.

Disk 2:
Andrej Rublev - 2. část (94´)
Bonusy: rozhovor s hercem Jurijem Nazarovem, dokument o tatarských nájezdech, ukázky ruské ikonomalby, dokument o zvonech, záběry z natáčení, filmografie (Končalovskij, Solonicyn, Lapikov, Burljajev, Kononov, Nazarov, Nikulin, Grabbe), fotogalerie, filmové upoutávky.
Související odkazy:
 + recenze vydání Artificial Eye
 + recenze Criterion
 + srovnání 2 sestřihů filmu

 externí linky:
 + Zóna
 + DVDBeaver
České DVD s Andrejem Rublevem je konečně na světě. Druhý dvojdisk vydavatelské spolupráce Zóny a Aerofilms přináší legendární film, který už krátce po svém uvedení vstoupil do dějin světové kinematografie. Tarkovského první nezávislé dílo dodnes naplňuje diváky úctou a obdivem, je to dílo, jemuž se sluší poklonit. Tak, jako se v Rusku klaní ikonám. Ano, i Rublev je ikona. Posvátné dílo, vyvolávající v lidech stále silné chvění. Je to zázrak.
Český dvojdisk vychází z již několik let dostupného přepisu, který v roce 1999 realizovalo rusko-belgické konsorcium Ruscico. To tehdy převedlo na DVD klasickou "distribuční verzi" filmu, tedy verzi, která se po svém uvolnění v roce 1971 stala jediným oficiálním sestřihem prezentovaným veřejnosti v Rusku i ve světě. O tomto disku jsem na Nostalghia.cz psal již před lety v recenzi britské edice společnosti Artificial Eye, která je v technické specifikaci s ruským dvojdiskem skoro totožná.

Český dvojdisk byl zhotoven z identického masteru, alespoň co se týká filmových materiálů (vlastní film, dokumenty, bonusy). Drobné změny prodělalo kompletně počeštěné menu, které bylo z dříve barevně pestřejší varianty převedeno do "monochromatičtější" podoby a bylo trošku jinak naanimováno. Byly také vypuštěny další jazykové zvukové stopy a ponechána jen ta ruská.

Andrej Rublev - menu Artificial Eye
Andrej Rublev - menu Zóna - Aerofilms


Pro úplnost zmíním základní technické parametry obrazu, byť se v tomto případě jedná jen o opakování údajů z recenze britského vydání. Transfer obrazu lze označit za velmi dobrý, zachovává jemné valéry šedé barvy, je ostrý, bez větších kazů, stabilní. Formát je oproti originálnímu rozměru (2.35:1) lehce oříznut asi na 2.08:1, přepis je anamorfní. Barevná epizoda na konci filmu je zřetelně horší kvality, než celý předchozí film.

To, co ale český disk podstatně odlišuje od staršího vydání z Ruscica (či jakéhokilv jiného, které z něj vycházelo), je zvuk. Ruscico původně na své disky umisťovalo skoro výhradně jen remix do vícekanálu. I v případě Andreje Rubleva došlo k přemíchání zvuku do DD 5.1, které se ale příliš nepovedlo. Zvuk byl příliš rozlehlý a neharmonizoval s obrazem. Tato zvuková stopa na českém disku sice zůstala, ale Ruscico vedle ní umístilo také originální mono stopu (DD 1.0), která je kompletně restaurovaná a s obrazem si rozumí rozhodně lépe. Podobný komfort originální zvukové stopy si zatím mohou dopřát jen diváci v Čechách a ve Španělsku, kde disk v této době (a podobě, ovšem pošpanělštěné) vychází rovněž.

Andrej Rublev (Zóna - Aerofilms, disk 1) Tuzemský divák se na českém disku dočkal úplně nových titulků k filmu. (Jejich autorem je stejně jako u Stalkera Michal Petříček.) Došlo k výraznému rozšíření přeložených dialogů, v řadě případů k doplnění či opravení jejich zažitého obsahu. Titulky prošly několikanásobnou oponenturou a z vlastní zkušenosti musím říct, že celý proces "oponentury" a upřesňování významů sebemenších detailů místy působil minimálně lehce nervózně. Výsledkem jsou ale titulky, které jsou mnohem obsažnější a přesnější, než jaké měli čeští diváci zatím možnost vidět.

Téměř kompletně byl počeštěn také bonusový materiál. České titulky jsou u všech rozhovorů a většiny dokumentů, pokud se v nich objevuje byť jen na chvíli monolog, dialog či psané slovo. České titulky mají také trailery na Tarkovského filmy, které si spustíte z menu Filmografie na disku 1. Bez titulků zůstaly jen upoutávky na některé disky konsorcia Ruscico, protože k Tarkovskému nemají žádný vztah a ani vydavatelé tohoto DVD je nebudou v budoucnu vydávat. Mimochodem: koho baví hledat, najde v těchto doprovodných materiálech také upozornění na jeden z dalších titulů, které Zóna a Aerofilms uvedou na český trh. Obal českého vydání dodržuje grafickou linii, nastolenou předchozím Stalkerem (grafika je dílem Karla Halouna a Luďka Kubíka). Andreje Rubleva můžete zakoupit jen dvěma způsoby: internetovou objednávkou u Zóny nebo v obchodě Terryho ponožky. Na Slovensku prodává dvojdisk výhradně e-shop dvdbest.sk.

Andrej Rublev je tedy opět v Čechách. V době, kdy zde již několik let není obnoven monopol na promítání filmu v kinech ani v televizi, je toto DVD více než vzácné. Je potřebné. Tak, jako jsou nám potřebná podobná velká díla z dějin světové kinematografie...

P.S. Velice brzy bude toto DVD na náš trh následovat také český překlad knihy Roberta Birda Andrej Rublev, kterou vydá nakladatelství Casablanca. Detaily k objednání knihy naleznete na stránce vydavatele, recenzi anglického vydání pak na Nostalghia.cz. Inu, čeká nás rublevovské léto...

[zpracoval Petr Gajdošík. Na Nostalghia.cz publikováno 4. července 2006]
(poslední update: 4. července 2006)    
TOPlist
© 2001-2016 Nostalghia.cz
Petr Gajdošík  © 2001–2016
nostalghia(zavinac)nostalghia.cz


Prezentace na síti Facebook a G+